Start közmunkaprogram

Járási Startmunka Mintaprogram 2017. március 1. és 2018. február 28. között

Rábaszentmiklós Község Önkormányzata 2017. március 1-től 2018. február 28-ig valósítja meg következő Járási Startmunka Mintaprogramját. Végrehajtásához a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala és önkormányzatunk között egy 12.589.497,- Ft-os összegről szóló Hatósági szerződést írtunk alá 2017. március 1-jén.
Az eddig folytatott mezőgazdasági munkát a virágok termesztésével bővítjük és a tavaly oly nagy sikerrel termesztett batátát is fogjuk termelni. Ezzel az édesburgonyával kapcsolatos elvárásaink messze túlnőttek az elvárt eredményen.
Ezen támogatási összegből beruházásként fogunk vásárolni zsugorfóliázó gépet és egy boronát, melyekkel a munkálatainkat tesszük hatékonyabbá. A 2016-os program bevételének visszaforgatásából a volt ÁFÉSZ-bolt felújítását végezzük.
Honlapunkon folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot a megvásárolható virágokról és zöldségfélékről.

2011-ben országosan elindított közmunkaprogram

Rábaszentmiklós Község Önkormányzata 2011-ben csatlakozott a közmunkaprogramhoz. A kezdeti lépések némi kétkedéssel indultak, de az időközben kiteljesedett program beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mezőgazdasági mintaprogrammal indított önkormányzatunk, ahol kezdetben néhány falubeli munka nélküli dolgozó, mint közfoglalkoztatott igazán teljes odaadással végezte munkáját. Az első programévben burgonyát, vöröshagymát, répaféléket termeltünk. A gondos kezek munkája által megtermelt zöldségféléket óvodai, önkormányzati és értékesítési célokra szántuk.
A következő évben már sokkal nagyobb tapasztalattal vágtunk bele a programba. Nagy előnyt jelentett, hogy az egyébként minden bizonnyal munka nélkül levő helyi és környékbeli lakosok biztos munkához jutottak, amely tevékenységet önkormányzatunk is méltóképpen értékelte és értékeli a mai napig. Abban az évben már bővítettük a terményeink skáláját és szinte minden fajta zöldséget bevontunk a termelésbe. Növeltük dolgozóink létszámát, akik közfoglalkoztatottként tevékenykedtek önkormányzatunknál. A győri Munkaügyi Központ (akkor még így neveztük a hivatalt) minden segítséget megadott (és azóta is hatékonyan működünk együtt), hogy önkormányzatunk megtalálja azokat a „dolgos kezeket”, akikkel a programot legmagasabb minőségi szinten teljesíteni tudjuk.
Ahogy teltek az évek, úgy kísérleteztünk egyre nagyobb mennyiség megtermelésével, s mivel minden évünk mennyiségi és minőségi mutatója növekvő tendenciát mutatott, a tavalyi évben arzenálunkat bővítettük virágpalánta termesztéssel. Elsőként multiflórás krizantémot termesztettünk és sikeresen értékesítettünk. Tavalyi évre tehető még a gyümölcs- és diófacsemeték elültetése. Nagy figyelemmel és gondossággal vigyázzuk fáinkat, reménykedve, hogy néhány éven belül finom gyümölccsel tudunk „piacra lépni”.
Az idei év márciusában elkezdődött mezőgazdasági program során folytatjuk a „szokásos” zöldségfélék termesztését, és sokféle egynyári virággal tettük teljessé a virágok skáláját, többek közt muskátli, petúnia, verbena, vinka, árvácska és szúnyogvirág váltott ki nagy tetszést vevőinkben. Ezeket is sikerült az utolsó cserépig értékesíteni.