Jelképeink

rabaszentmiklos_cimer

Címer leírása

A település címere a község múltjának képeit tartalmazza.
A címer pajzs alakú, három részre tagozódik.
Jobb oldalát teljes egészében Szent Miklós püspök – a hajósok és a hajótöröttek védőszentjének – alakja tölti ki. A település templomának korabeli főoltárképe Szent Miklóst ábrázolta - ebből adódott a község későbbi elnevezése.
A bal oldal két részre tagozódik, felül a török uralom felett aratott győzelem emlékére állított kőoszlop látható, lent a bikafej- mely a település régi nevére „BIKAFÖLD” utal.
A címeren a színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg.

rabasztmiklos-zaszlo

A zászló és lobogó leírása

1. A település zászlaja álló téglalap alakú 2:3 méretarányú, fehér textil, zöld-vörös szegéllyel (háromszög alakú változó színnel, 1/9-ed része a zászló szélességének).

A színes címer a feliratos szalaggal a zászló hosszanti szimmetria tengelyén helyezkedik el, középpontja egybeesik a hosszanti és a vízszintes szimmetriatengely találkozásával. A zászló kétoldalas.

2. A település lobogója a zászló 90 fokkal történő elforgatásával jön léte, a feliratos, színes címer a hosszanti szimmetriatengelyen helyezkedik el ( méretei 120x240 cm; a címer 60 cm középpontja a hosszanti szimmetriatengelyen felülről 90 cm-nél kezdődik.

3. Az önkormányzat lobogóját a községháza vitrinjében kell elhelyezni.

4. A település zászlóját a község templomában láthatják az érdeklődők.